Як повідомляє Держспоживслужба в Івано-Франківській області, протягом жовтня-листопада в Україні спостерігається ріст захворюваності на вірусний гепатит А.

Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Інфекція потрапляє в організм людини шляхом споживання їжі або води, забрудненої інфікованими випорожненнями, або від хворої людини через брудні руки та недотримання правил особистої гігієни.

Наразі найбільше випадків інфікування зафіксували тільки у Вінницькій області –  245.

Проте, з метою підвищення поінформованості населення поширюємо загальні правила для уникнення захворювання. Гортайте світлини.

  • Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
  • Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

Також, особливу увагу слід приділити правильному облаштуванню криниць. А саме:

місця влаштування колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення  поверхневого стоку. У радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати  пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Забороняється влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.

Також наголошуємо на дотриманні санітарно-гігієнічних вимог працівникам на місцевих ринках!

Для профілактики інфікування вірусним гепатитом А існує безпечна та ефективна вакцина. Вона не входить до переліку безкоштовних щеплень згідно з Календарем профілактичних щеплень. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у епідемічно небезпечних сферах — закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Зверніть увагу! У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї.

При ускладненні може виникнути печінкова недостатність.

Якщо у вас є схожі симптоми, зверніться до найближчої лікарні.

Джерела: Держспоживслужба, МОЗ, УП “Спалах гепатиту А: що треба знати про симптоми, ускладнення та вакцинацію”.

Головна світлина: Держспоживслужба

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дзем'юк Олег Михайлович
Cелищний голова:
Дзем'юк Олег Михайлович
+38(О3434)3-52-40
Ясінський Юрій Петрович
Староста с. Татарів:
Ясінський Юрій Петрович
+38(О3434)3-52-40
Білоус Ярослав Михайлович
Секретар ради:
Білоус Ярослав Михайлович
+38(О3434)3-52-30
Галик Юрій Ярославович
Керуючий справами виконкому:
Галик Юрій Ярославович
+38(О3434)3-52-30