Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна правова допомога – це допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Право на безоплатну правову допомогу – це гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених цим Законом.

Безоплатна первинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Право на безоплатну первинну правову допомогу, згідно з Конституцією України та Законом України «Про безоплатну правову допомогу», мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Антимонопольний комітет України, як суб’єкт надання безоплатної первинної правової допомоги, у межах своєї компетенції та в порядку визначеному Законом України «Про безоплатну правову допомогу», надає такі види правових послуг:

  • надання правової інформації;
  • надання консультацій і роз’яснень із правових питань;
  • складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
  • надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Для отримання безоплатної первинної правової допомоги Комітету необхідно заповнити бланк Звернення  та надіслати його на електронну адресу: sl.dilovod@amcu.gov.ua або поштову адресу: вул. Митрополита Василя Липківського, 45, м. Київ, 03035.

Розгляд звернень про надання безоплатної первинної правової допомоги та особистий прийом осіб для надання безоплатної первинної правової допомоги здійснюються в порядку, визначеному Законом України «Про безоплатну правову допомогу», та відповідно до графіка особистого прийому громадян, розміщеного на вебсайті Комітету.

Особи, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка полягає у здійсненні захисту в суді та здійсненні представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру тощо, можуть її отримати в будь-якому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги, звернувшись за адресами, зазначеними на сайті: legalaid.gov.ua.

З метою отримання безоплатної вторинної правової допомоги Ви можете зателефонувати до контакт-центру за безкоштовним номером 0 800 213 103.

Юридична консультація надається онлайн також через форму зворотного зв’язку на сайті: legalaid.gov.ua. Отримати відповідь із правових питань можна, залишивши повідомлення на офіційній сторінці системи безоплатної правової допомоги у мережі «Фейсбук».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дзем'юк Олег Михайлович
Cелищний голова:
Дзем'юк Олег Михайлович
+38(О3434)3-52-40
Ясінський Юрій Петрович
Староста с. Татарів:
Ясінський Юрій Петрович
+38(О3434)3-52-40
Білоус Ярослав Михайлович
Секретар ради:
Білоус Ярослав Михайлович
+38(О3434)3-52-30
Галик Юрій Ярославович
Керуючий справами виконкому:
Галик Юрій Ярославович
+38(О3434)3-52-30