На сьогодні одним із найганебніших явищ, які існують у сучасному світі є торгівля людьми. Це явище, яке порушує права людини, принижує її честь та гідність.

   У 2013 році Генеральна Асамблея ООН організувала зустріч для оцінки результатів втілення Глобального плану дій по боротьбі з торгівлею людьми від 30 липня 2010 року і затвердила резолюцію №A/RES/68/192 від 18 грудня 2013 року. Резолюція закріпила дату проведення свята (30 липня), представила головні його цілі, описала важливість і механізми боротьби з згубним явищем. Перші урочистості пройшли 30 липня 2014 року.

   Головною метою такого рішення є підвищення обізнаності суспільства про торгівлю людьми. Тіньова злочинна сфера в багатьох державах прийняла масовий характер. Жертвами работоргівлі стають незахищені категорії людей. Відзначення світовою спільнотою цієї дати допомагає об’єднати зусилля країн всього світу щодо виявлення і боротьби зі злочинною діяльністю в цьому напрямку.

    Україна докладає багато зусиль у сфері протидії торгівлі людьми, особливо в частині поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи в цьому напрямку.

   За даними Міністерства соціальної політики України з 2012 року статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми встановлено 978 громадянам (969 – громадяни України, 9 – іноземці), з яких 368 особи – жінки, 522 – чоловіки, 88 дітей (32 хлопчиків та 56 дівчаток).

З них за видами експлуатації: 491 осіб постраждало від трудової експлуатації, 228 – постраждало від сексуальної експлуатації, 59 – втягнуто у жебракування, 9 – постраждало від змішаної експлуатації, 10 – постраждало від вилучення органів, 1 – постраждала від сурогатного материнства, 91 – втягнуто у злочинну діяльність, 3 – використано у порнобізнесі, 72 – використано у збройних конфліктах, 14 дітей постраждало від торгівлі людьми шляхом їх продажу третім особам.

10 ФАКТІВ, ЯКІ ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ТОРГІВЛЮ ЛЮДЬМИ

1. Торгівля людьми – це експлуатація людей з метою отримання вигоди.

2. Як правило, жертви потрапляють у трудове, сексуальне або домашнє рабство.

3. Торгівля людьми – найбільш активно розвивається злочинна діяльність, що приносить щорічний дохід, оцінюваний в 150 мільярдів доларів США.

4. Особливо вразливі ті особи, які через бідність або відсутність роботи мають намір покинути свій будинок в пошуках кращого життя.

5. У сучасному рабстві перебувають понад 20 мільйонів людей.

6. У більшості випадків люди стають жертвами торгівлі людьми через обман чи шляхом примусу.

7. Злочинці – як правило, люди, яких жертви добре знають і довіряють їм.

8. Коли люди стають об’єктами експлуатації, вони змушені працювати багато годин поспіль, або взагалі не отримуючи винагороди за свою працю, або отримуючи мізерну оплату. Крім того, жертви можуть нерідко піддаватися фізичному або психологічному насильству: загрозам, зґвалтуванням, вбивствам.

9. Найчастіше у жертв забирають документи і примушують платити вигадані борги.

10. Торгівля людьми – це глобальне явище, яке має місце прямо зараз в кожній без винятку країні.

   Торгівля людьми не визнає державних кордонів, не зважає на відмінності між розвинутими державами і державами, що розвиваються. Вона легко адаптується як до бідності, так і до розкоші, є актуальною майже для всіх народів. Отже, боротьба із цим злочином, порушенням прав людини в сучасному світі вимагає об’єднання зусиль міжнародної спільноти та громадськості кожної країни.

   Нагадуємо, що небезпеку видно не одразу. Привабливі пропозиції з працевлаштування можуть виявитися пасткою торгівців людьми. Це означає, що зароблених коштів ви не отримаєте. Це означає, що вас можуть залякувати та змушувати виконувати роботу, яку ви не хочете робити.

ЗНАЙШЛИ РОБОТУ ЗА КОРДОНОМ? ПЕРЕКОНАЙТЕСЯ, ЧИ ВСЕ БЕЗПЕЧНО.

– перевіряйте інформацію заздалегідь, користуйтеся у тому числі ресурсами Інтернету, наприклад: www.stoptrafficking.org, www.527.org.ua;

– підписуйте лише документи, складені зрозумілою вам мовою;

– легальна праця можлива тільки з дійсною робочою візою або посвідкою на проживання;

– не залишайте свого паспорта в заставу та не віддавайте його роботодавцям або іншим особам;

– дізнайтеся контакти найближчого посольства України;

– тримайте копії документів окремо від оригіналів, один примірник залиште своїм близьким;

– розкажіть близьким про деталі подорожі, підтримуйте з ними постійний контакт;

– домовтеся про кодову фразу, яка повідомить, що ви потрапили в небезпеку.

Громадяни, яким загрожує небезпека потрапити у ситуацію з торгівлею людьми мають право на допомогу!

https://drive.google.com/file/d/1znnGTESpt3vexVXs3mfRwfrfObCWSzrx/view

https://drive.google.com/file/d/180EYMtPHemWdUJ8h2UYKwChHhyQVv78Q/view

https://drive.google.com/drive/folders/1bNmgb089NZVbWo4gwbMVw15kLezwJWtl

https://drive.google.com/drive/folders/1bNmgb089NZVbWo4gwbMVw15kLezwJWtl

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дзем'юк Олег Михайлович
Cелищний голова:
Дзем'юк Олег Михайлович
+38(О3434)3-52-40
Ясінський Юрій Петрович
Староста с. Татарів:
Ясінський Юрій Петрович
+38(О3434)3-52-40
Білоус Ярослав Михайлович
Секретар ради:
Білоус Ярослав Михайлович
+38(О3434)3-52-30
Галик Юрій Ярославович
Керуючий справами виконкому:
Галик Юрій Ярославович
+38(О3434)3-52-30