Від імені українського народу та, виражаючи його суверенну волю, 28 червня 1996 року було прийнято Конституцію України, в якій, зокрема, захист України, незалежності та територіальної цілісності України, повага до її державних символів визначено обов’язком кожного громадянина.

Спроби прийняти Основний Закон незалежної України були, починаючи з часу прийняття незалежності, і затягнулися на довгі шість років.  

Під час підготовки проекту Основного Закону надійшло в цілому 5680 пропозицій, заяв і поправок. Її написання супроводжували гострі дискусії, зокрема, – довкола державних символів, державної мови, розподілу повноважень між гілками влади, статусу Криму тощо. 

Народний депутат України 2-го скликання, Володимир Яблонський так це описував: 

“Я не пам’ятаю більшої напруги у своїй роботі і більшої відповідальності за її результати. Обговорювалися не просто окремі положення Конституції, статті, фрази, а навіть крапки та коми. Тут відверто змагалися противники, запеклі вороги.”

Ці суперечки, можна сказати, відобразили протистояння між тією частиною політичних сил, які тяжіли до радянського минулого, і тими, що прагнули утвердити і зміцнити незалежну державу.

Не зважаючи на це, 28 червня 1996 року після безпрецедентного за тривалістю й напругою засідання, Верховна Рада 315 голосами ухвалила Конституцію України. ЇЇ прийняття зайняло 23 години часу без перерви. Це засідання увійшло в історію під назвою “Конституційна ніч”.

Конституція стала символом консолідації нашого народу – громадян України всіх національностей для її розбудови як держави, що має посісти гідне місце у світовому співтоваристві демократичних, соціальних і правових держав.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дзем'юк Олег Михайлович
Cелищний голова:
Дзем'юк Олег Михайлович
+38(О3434)3-52-40
Ясінський Юрій Петрович
Староста с. Татарів:
Ясінський Юрій Петрович
+38(О3434)3-52-40
Білоус Ярослав Михайлович
Секретар ради:
Білоус Ярослав Михайлович
+38(О3434)3-52-30
Галик Юрій Ярославович
Керуючий справами виконкому:
Галик Юрій Ярославович
+38(О3434)3-52-30