Відключення електроенергіі можуть тривати по 5-8 годин і більше. Через масовані ракетні атаки рф по всій країні дедалі частіше застосовують екстрені відключення світла.
Найкращий спосіб зберігати продукти без холодильника – це правильно планувати покупки. Для цього проаналізуйте, чи ви все встигнете з′їсти до того, як їжа зіпсується. Краще брати те, що може зберігатися без холодильника довше – овочі, фрукти, крупи, консерви.
Як замінити холодильник:
- Термосумка
Це термостійкий контейнер із холодильними елементами, які потрібно
зберігати у морозилці, щоб потім покласти у сумку разом із продуктами. Річ
дуже зручна для тривалого збереження важливих продуктів. - Балкон
Якщо за вікном мінусова температура, продукти можна зберігати на балконі.
Відсортуйте їх по коробках або пакетах.
Якщо на вулиці мінусова температура, заморожене м’ясо можна
загорнути у папір, тоді у рушник, щільно скласти у металеву ємність (або в
холодильну сумку, якщо є), та виставити надвір.
Якщо на вулиці плюс і зберігати надворі не вийде, із м’яса можна зробити
тушкованку. За умови дотримання правил приготування, тушковане м’ясо буде зберігатися 3 роки, і ніякі відключення електрики тушкованці вже будуть не страшні. Ще варіант, як зберегти м’ясо без холодильника, — засолити. Складіть - м’ясо в скляну тару чи в каструлю, добре пересипаючи сіллю. Або залийте
- сольовим розчином: на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Також можна засолити і рибу: почистити, обсушити та добре пересипати сіллю. Перед приготуванням засолені продукти потрібно буде вимочити у воді!
- За вікном якщо ж балкона немає, можна прибити із зовнішнього боку вікна цвяхи, скласти харчі в пакети та повісити на цвяхи. Але перед цим подбайте, щоб дощ,
сніг і тварини не дісталися продуктів. - Погріб або підвал
Цей спосіб підходить для тих, хто живе в приватному будинку. Такі приміщення
надійно збережуть більшість продуктів від консервації і овочів до фруктів та
молочних продуктів. - Криниця
Криниця працює, як і погріб. Помістіть продукти у відро та опустіть униз. Відро
має бути на 2⁄3 у воді, продукти герметично упаковані, щоб захистити їх від води
Чи безпечно вживати продукти, що зберігалися без холодильника
Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені
продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С
або нижче.
Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в
холодильнику з додатковим джерелом холоду: вона має становити не
вище, ніж +4 градуси.
Будь-яку їжу, яка викликає у вас сумніви: дивний запах чи колір,
незвичайна текстура, — без сумнівів викидайте ! Краще не пробувати
підозрілу їжу на смак. Не намагайтеся зекономити: в разі отруєння
лікування коштуватиме дорожче, ніж ті продукти, які ви пошкодували
викинути.
Відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань
Пом. лікаря епідеміолога Ліля Павлюк