Міністерство освіти і науки України оприлюднило для громадського обговорення законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження профільної середньої освіти». Ним вносяться зміни, уточнення та доповнення до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та «Про фахову передвищу освіту».

Ці зміни створять умови для впровадження «Профільної» — реформи старшої школи.

Про це йдеться на сайті МОН.

На Facebook-сторінці швейцарсько-українського проєкту DECIDE проаналізували, про які зміни йдеться у законпроєкті. Цитуємо їх нижче.

Що пропонується змінити?

✅ Встановити нові вимоги до утворення та функціонування академічних ліцеїв:

🔸 наявність не менше 4 класів та 100 учнів за одним роком навчання на рівні профільної середньої освіти (10-12 роки навчання);

🔸 ліцей може забезпечувати здобуття початкової та базової середньої освіти лише у випадках, визначених КМУ;

🔸 територіальні громади зможуть створювати ліцей в межах договорів про співробітництво та спільно фінансувати видатки на його утримання;

🔸 засновниками ліцеїв зможуть бути Верховна Рада АР Крим, обласні, міські, селищні й сільські ради.

✅ Забезпечити формування мережі ліцеїв: МОН має розробити, а КМУ до 1 вересня 2025 року затвердити план формування мережі ліцеїв, враховуючи пропозиції місцевих рад та ОВА.

3. Спростити процедуру реорганізації, зміни типу або ліквідації закладу загальної середньої освіти:

🔸 у сільській місцевості: проєкт рішення засновника має бути оприлюднений не менш ніж за 3 місяці, за винятком літніх місяців (раніше – не менш ніж за 1 рік), до прийняття відповідного рішення та повинен пройти процедуру громадського обговорення.

🔸 на територіях, постраждалих від війни: на ТОТ та територіях, де ведуться (велися) бойові дії, вимоги щодо проведення громадського обговорення можуть не застосовувати.

✅ Розширити можливості засновників розпоряджатися майном ліквідованих закладів освіти.

✅ Надати право закладам фахової передвищої освіти забезпечувати здобуття профільної середньої освіти професійного та академічного спрямування (за профілями, що відповідають акредитованим у закладі спеціальностям).

✅ Загалом удосконалити законодавчу базу шляхом внесення змін та важливих уточнень до Законів України “Про освіту”, “Про повну загальну середню освіту” та “Про фахову передвищу освіту”.

Законопроєкт перебуватиме на громадському обговоренні до 24 жовтня 2024 року.

Пропозиції відповідно до форми можна надсилати на електронну адресу: olena.khomenkoo@mon.gov.ua. Після доопрацювання МОН спрямує документ на затвердження урядом і подання у Верховну Раду України.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дзем'юк Олег Михайлович
Cелищний голова:
Дзем'юк Олег Михайлович
+38(О3434)3-52-40
Ясінський Юрій Петрович
Староста с. Татарів:
Ясінський Юрій Петрович
+38(О3434)3-52-40
Білоус Ярослав Михайлович
Секретар ради:
Білоус Ярослав Михайлович
+38(О3434)3-52-30
Галик Юрій Ярославович
Керуючий справами виконкому:
Галик Юрій Ярославович
+38(О3434)3-52-30