За результатами щоденного моніторингу радіаційного
фону, який проводиться спільно з фахівцями Івано- Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 18 листопада 2022 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs-137 – 31,01-32,15 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs-137 – 53,62-57,46 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs-137– 415,59-490,93 Бк/кг (при нормі 2 500
Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових продуктів: - м’ясо та м’ясні продукти (середній вміст Cs-137 – 12,4 Бк/кг (при нормі
200 Бк/кг), St-90 – 4,0 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)); - овочі (середній вміст Cs-137 – 3,33-5,02 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), St-90 –
2,34-2,73 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг)); - соя (середній вміст Cs-137 – 6,43 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St-90 – 4,95
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)); - соняшник (середній вміст Cs-137 – 5,29-5,37 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг),
St-90 – 2,94-3,16 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)); - кукурудза (середній вміст Cs-137 – 13,0 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St- 90
– 4,4 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).