Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого
вражається нервова система. Важка форма хвороби може призвести до летального
результату.
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій
ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної
нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він
утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.
Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його
смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.
Причини ботулізму: Причиною ботулізму найчастіше стають продукти
домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними
є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо
термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої
риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною
ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування,
протереєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у
промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог
під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Симптоми ботулізму:
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після
споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше
(уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то
коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
– порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите
предмети;
– сильно виражена сухість у роті;
– важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
– підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
– запаморочення;
– короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення
випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
– ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких
підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому
з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує
“сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з
паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок,
розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття
“грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми
обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується
загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль,
запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У
важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці,
дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною
смерті при ботулізмі.
З метою попередження випадків захворювання краще завжди
дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
- насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил
при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини; - ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед
консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні
консервів; - не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була
виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю; - купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах
торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність
маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності; - вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як
технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики
ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю; - необхідно ретельно очищати і промивати продукти проточною водою, швидко
і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу
негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні
продукти; - необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок та
теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати в
холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.
Будьте обережні!
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння
не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо
дітей.