Серед багатьох підприємств побутового обслуговування важливе місце
займають перукарні.
Більшість з нас відвідують ці заклади, але не всі знають, як повинні
проводитися перукарські роботи, щоб захистити клієнта від педикульозу,
грибкових та шкірних хвороб, а в окремих випадках від гепатиту В, СНІДу та
інших небезпечних захворювань.
З 1999 року в Україні діють «Державні санітарні правила та норми для
перукарень різних типів» №22. Вони встановлюють гігієнічні вимоги щодо
розташування, обладнання, санітарно-технічного устаткування приміщень,
санітарно-протиепідемічного режиму, правила особистої гігієни та гігієни праці
перукарень.
Отож знайте, що:
- перед процедурами з кожним новим відвідувачем майстер повинен вимити
руки з милом; всі інструменти після кожного використання повинні обов’язково механічно
очистити, промити під протічною водою, інструменти також підлягають
обов’язковому знезаражуванню дезінфектантами; - ножиці після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати,
промивати проточною водою та стерилізувати; - інструменти для манікюру після використання необхідно дезінфікувати,
механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати; - електричні машинки – після використання ріжучу частину необхідно
дезінфікувати, механічно очищати та стерилізувати, корпус протирати
дезрозчином; - дозволяється використання одноразових вафельних, махрових та інших
видів рушників для індивідуального застосування; - під час обслуговування клієнт повинен бути вкритий чистим пеньюаром,
допускається використання одноразових пеньюарів.
Усі працівники повинні перед прийняттям на роботу і в подальшому пройти
медичний огляд..
Якщо ви зауважили порушення в обслуговуванні, не соромтесь звернути
на це увагу. Таким чином ви захистите себе від захворювання чи неналежного
обслуговування. Відповідальним за виконання санітарних правил при
обслуговуванні клієнтів у перукарні є адміністратор або її власник.