Із засобів масової інформації стало відомо, що 01.04.2021 року відбулося засідання виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, на якому розглядалось питання щодо зміни призначення промислових ринків.
Було вирішено змінити призначення ринків ТзОВ «Мальва» та ринку, розташованого в межах вулиць Дністровської–Базарної–Шеремети–Станіславської–Галицької, із «промислових» на «змішані (промислово-продовольчі)», що нібито дасть можливість їм здійснювати господарську діяльність в умовах дії «червоного» рівня епідемічної небезпеки.
Щодо зазначеної новини Головне управлінню Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує про наступне.
З 26 лютого 2021 року рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 23.02.2021 р. № 6 на території Івано-Франківської області встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки щодо поширення гострої респіраторної хвороби СОVID-19, який діє і на сьогоднішній день.
Відповідно до постанови КМУ від 09.12.20 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», на території регіонів, на яких установлений «червоний» рівень епідемічної небезпек, забороняється діяльність ринків, крім продовольчих.
Що стосується діяльності ринків у частині торгівлі продовольчими товарами, то їхня робота регулюється Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Частиною 3 ст. 25 цього Закону встановлено, що не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності оператор ринку зобов’язаний подати (надіслати) до територіального органу компетентного органу заяву про державну реєстрацію потужності (отримати експлуатаційний дозвіл). Суб’єкт господарювання повинен забезпечити дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.
Отже, діяльність ринку, який здійснює реалізацію продовольчих товарів, може бути розпочата після отримання експлуатаційного дозволу, а також за умови дотримання інших вимог законодавства про харчові продукти.