Золотистий стафілокок є бактерією, яка в нормальному стані знаходиться на шкірі людини і не завдає жодної шкоди, але у разі зараження вона викликає запальний процес на шкірі та інших органах людини. При виявленні стафілококової інфекції необхідно провести аналіз на стафілокок у навколишньому середовищі – найчастіше він зустрічається на посуді, іграшках, навіть постільній білизні, тому дуже важливо дотримуватися правил гігієни.
Стафілококова інфекція з’являється в організмі після потрапляння золотистого стафілокока. Це може бути наслідком недостатньо активного імунітету, відсутності або нехтування правилами гігієни (необхідно регулярно мити руки, особливо після прогулянки на вулиці або поїздки у громадському транспорті, а також стежити за тим, що бере в руки та в рот дитина). Крім того, бактерії передаються повітряно-краплинним шляхом від хворих
людей, які можуть навіть не підозрювати про інфікування.
Стафілокок добре переносить висушування, підвищення температури до 35-40 ºС, в суху спеку зберігає життєздатність до 2 годин, не чутливий до чистого етанолу Дані бактерії гинуть при температурі 70 — 80ºС протягом 20 — 30 хв, а при температурі 150ºС — практично миттєво. швидко гинуть під дією антисептиків і дезінфектантів.
Більше половини людей є носіями золотистого стафілокока, не підозрюючи про це.
Зазвичай, тимчасове носійство триває від кількох тижнів до кількох місяців.
Джерело інфікування золотистим стафілококом – хворі зі стертими формами стафілококової інфекції, бактеріоносії, рідко – хворі тварини.
Механізми передачі: основний — повітряно-краплинний, менше значення мають контактно-побутовий та фекально-оральний. Стафілококові інфекції також можуть розвиватися як ендогенна інфекція, тобто та, яка присутня в організмі, оскільки стафілокок входить в умовно патогенну мікрофлору людини. Це означає, що здоровій людині вони не загрожують, але при несприятливих умовах можуть стати причиною захворювання.
Якщо все ж таки бактерія провокує інфекцію, то може викликати найрізноманітніші ураження органів і тканин. По суті, конкретний діагноз залежить лише від локалізації інфекційного процесу. Стафілокок може стати причиною таких захворювань:
* Стафілококова пневмонія
* Стафілококова ангіна
* Ранові інфекції
* Бактеріємія
* Ендокардити
* Артрити
* Остеомієліти
* Перитоніти
* Інфекції очей
* Інфекції сечовивідної системи
* Ячмінь
* Гідраденіт
* Гнійничкові запалення та інфекції (імпетиго, фурункульоз, фолікуліт, сикоз, карбункул)
* Піодермія
* Харчові токсикоінфекції тощо.

Золотистий стафілокок – це основний збудник інфекцій опорно-рухового апарату (артритів, остеомієліту та ін.). Він здатний викликати розвиток септичних артритів у підлітків. При цьому золотистий стафілокок, ознаки якого спостерігаються в гнійному ураженні шкіри та м’яких тканин, в кісткову тканину й в суглоби потрапляє з током крові.
Серед усіх патологій, викликаних дією золотистого стафілокока, особливе місце займають ураження, які виникають в результаті безпосередньої дії токсинів бактерії на організм.
Найбільш частою причиною харчових отруєнь є золотистий стафілокок. Ознаки захворювання, викликаного збудником: вже через 2-6 годин після вживання в їжу інфікованих продуктів (найчастіше, це кондитерські вироби з кремом, консерви, овочеві та м’ясні салати) з’являються сильні болі в животі, блювота та водяниста діарея. Швидко настає зневоднення й загальна інтоксикація організму. Хворий блідне, стає апатичним, його губи
пересихають, очі «впадають», настає повний занепад сил. Ознаки отруєння значно слабшають або повністю зникають через 24 години, навіть при відсутності лікування.
Основними правилами профілактики стафілококової інфекції є:
* Усунення джерела інфекції, лікування інфекційних захворювань;
* Виявлення та лікування хворих та бактеріоносіїв;
* Прибирання приміщень та обробка обладнання в медичних, дошкільних та шкільних навчальних закладах, що відповідає санітарно-гігієнічним вимогам;
* Дотримання особистої гігієни;
* Проведення планового обстеження на носійство золотистого стафілокока людей, які пов’язані з приготуванням їжі.
* Відсторонювати від роботи людей, які страждають на діарею, простудні захворювання, ангіни, фарингіти, фурункульози та мають інфіковані рани.
Мікробіологічною лабораторією Надвірнянської районного відділу ДУ «ІФОЦКПХ МОЗУ» проводиться обстеження працівників харчоблоків на носійство патогенного стафілококу.
Бережіть себе, зміцнюйте імунітет і будьте здорові!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дзем'юк Олег Михайлович
Cелищний голова:
Дзем'юк Олег Михайлович
+38(О3434)3-52-40
Ясінський Юрій Петрович
Староста с. Татарів:
Ясінський Юрій Петрович
+38(О3434)3-52-40
Білоус Ярослав Михайлович
Секретар ради:
Білоус Ярослав Михайлович
+38(О3434)3-52-30
Галик Юрій Ярославович
Керуючий справами виконкому:
Галик Юрій Ярославович
+38(О3434)3-52-30